Flux de stiri


Exercițiu de simulare a alegerilor europarlamentare la Liceul cu Program Sportiv Botoșani

Ieri, 9 Mai, la Liceul cu program sportiv din Botoșani, a avut loc un exercițiu de simulare a alegerilor europarlamentare din mai 2019, realizat în parteneriat cu Centrul Europe Direct Botoșani.

Ideea a fost preluată și dezvoltată creativ de profesori și elevi  după un model lansat de Centrul Europe Direct la alegerile europarlamentare precedente și reluat pe parcursul anilor 2018-2019.  Având în vedere caracterul de educație civică al exercițiului, au fost invitați să participe elevi începând de la vârsta de 14 ani.

Potrivit organizatorilor, simularea a respectat în mare etapele unor alegeri europarlamentare reale:

  1. Lansare candidaturi prin organizarea unei conferinţe de presă;
  2. Validarea candidaţilor de către o comisie;
  3. Campania electorală propriu-zisă ( interviuri, articole, videoclipuri, pagini publice pe Facebook, dezbatere publică);
  4. Realizarea unor sondaje de opinie şi exit poll-uri;
  5. Pauza înainte de exprimarea votului;
  6. Votul cetăţenesc exprimat online;
  7. Centralizarea voturilor;
  8. Publicarea rezultatelor finale.

Platforma program a fiecărui candidat a fost constituită pe 3 teme (a. Social-cultural, b. Economic şi c. Politic) care au fost alese în funcţie de specificul Comisiilor permanente ale Parlamentului European.

Activitatea face parte din Săptămâna Europeană care se desfășoară la Liceul cu Program Sportiv Botoșani.
A avut loc și o ”conferință de presă” precum și ”campania electorală”  desfășurată între elevii liceului.  Și-au făcut afișe cât mai interesante cu putință. 

La ”secția de votare” am găsit reprezentanții la post foarte serioși și deciși să preîntâmpine orice încercare de ”fraudă”. ”Presa” este alături și ne spune că există ”acreditări” pentru eveniment. Sunt amenajate de asemenea două ”cabine de votare” care asigură discreția pe timpul aplicării ștampilei pe ”buletinul de vot”.

După intonarea Imnului Europei ”președintele” ”secției de votare” explică tehnica votării apoi se trece la votul propriu zis. Remarcăm prezență masivă la vot precum și multă disciplină asigurată de ambasadorii juniori și seniori (profesori)  ai Parlamentului European în liceu.

O surpriză pe timpul votării a fost apariția unui grup 20 de tineri studenți vizitatori din Republica Moldova (orașul Bălți) conduși de reprezentanți ai DSTJ Botoșani care a ținut să observe cum se desfășoară un asemenea eveniment.  ”Un exercițiu excelent” – a apreciat doamna lector universitar Veronica Carbuz coordonatorul grupului. ”Foarte interesant. Este pentru prima dată când văd o asemenea organizare” a spus Cătălina, studentă la științe economice iar Grigore a adăugat că este foarte important votul pentru tineri,pentru viitorul nostru.  Colegii din Republica Moldova au ținut să voteze și ei.

Astăzi dimineață am aflat și rezultatele finale ale simulării de alegeri europarlamentare din 9 mai 2019 la Liceul cu Program Sportiv Botoșani: pe locul 1 Chișlea Sorin Sebastian cu 38%, pe locul 2 Coteață Maria Andreea cu 26%, pe locul 3 Ștefan Nicoleta Alina 23%, pe locul 4 Ungureanu Eduard cu 13%.

Centrul Europe Direct Botoșani a acordat premii câștigătorilor constând în  tricouri și sacoșe din material textil bio- cu inscripțiile Comisiei Europene.

Scrieti un comentariuComentariile care nu au legatura cu subiectul vor fi sterse.
Comentariile care contin injurii, expresii vulgare sau licentioase vor fi sterse.

Ultimele stiri