Flux de stiri


Activități ale Centrului Europe direct Botoșani pentru marcarea Zilei Europei 2019 Dezbatere cu  liceeni la liceul ”Demostene Botez” din Trușești

  • La liceul ”Demostene Botez”, din Trușești, a avut loc astăzi o activitate tip dezbatere cu un grup de tineri liceeni coordonați de doamna profesoară Anca Melinte. Evenimentul a fost organizat la sugestia și cu participarea  Centrului Europe Direct Botoșani.
  • Tinerii au purtat în prealabil discuții în familie și în rândul adulților pe care îi cunosc despre viitorul localității lor, posibilitatea găsirii unui loc de muncă,  în contextul alegerilor europarlamentare. Elevii au fost  invitați să  își argumenteze opțiunile  iar cele mai bune răspunsuri au fost premiate cu materiale promoționale de la Comisia Europeană   oferite de Centrul Europe direct Botoșani.
  • In ceea ce privește locurile de muncă:20% dintre tinerii care au răspuns spun că ar dori să rămână în Botoșani iar motivul principal este ca astfel ar fi mai aproape de familie: ei ar  dori să lucreze în agricultură sau comerț. Ceilalți au optat, în proporții egale, pentru locuri de muncă în România și în Europa.”Părinții mei sunt acasă dar frații sunt plecați la muncă în străinătate. Sunt  departe și dorul de  casă este foarte mare” a  spus o elevă. Iată și o altă opinie diametral opusă:”Afară” este o altă lume în care câștigi mai bine, prețurile sunt mai mici față de puterea de cumpărare. ”Acasă” este greu de găsit de lucru. ”Afară”  poți să îți faci o locuință și poți să îți aduci la un moment dat și familia”.”Se poate trăi bine și în România –  a replicat un părinte. Se poate câștiga un bănuț prin muncă cinstită”.
  • In ceea ce privește intenția de a participa sau nu la votul pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, în rândul celor 23 de adulți consultați de elevi a fost înregistrat  un procent mare de nehotărâre –  peste 90%:”Nu votează pentru că se tem că nu se schimbă nimic. Pe de altă parte cred că nu sunt destul de bine informați” – a opinat o elevă. Alte opinii ale tinerilor: „Dacă noi nu alegem, lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru și cineva ar putea profita de aceasta”. ”Votăm pentru viitorul nostru și perspectiva propriei noastre vieți”. ”Bravo lor! Gândirea lor e logică și corectă- a spus un domn profesor. Ei, tinerii, sunt mai  greu de manipulat. Este foarte bine cum gândesc ei. Problema cred că este și la noi”.- Sunt în ton cu organizatoarea evenimentului,  doamna profesoara Anca Melinte,  care a spus că elevii au idei bune și pot să le exprime limpede și convingător.

Scrieti un comentariuComentariile care nu au legatura cu subiectul vor fi sterse.
Comentariile care contin injurii, expresii vulgare sau licentioase vor fi sterse.

Ultimele stiri