Flux de stiri


Ziua mondială a drepturilor consumatorilor

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor („World Consumer Rights Day” – WCRD) este marcată anual la 15 martie.
La data de 15 martie 1962, J.F. Kennedy, președintele Statelor Unite ale Americii, a rostit către Congresul American un mesaj în care susținea, pentru prima dată, existența a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat și dreptul de a alege produse și servicii. 15 martie 1962 reprezintă astfel  momentul istoric al nașterii mișcării mondiale a consumatorilor.
Tema anului 2017 pentru Ziua mondială a drepturilor consumatorilor este „Consumatorul în era digitală”. Cităm din apelul organizației  Consumers International de Ziua Consumatorilor 2017: ”Tehnologia digitală are un impact dramatic asupra consumatorilor din întreaga lume, creând numeroase beneficii noi, inclusiv o mai bună comunicare, accesul la informații și multiple posibilități de alegere și creșterea comodității.
În timp ce consumatorii beneficiază, fără îndoială, de aceste tehnologii, există întrebări cu privire diverse aspecte sensibile:  modul de a stabili accesul la Internet pentru mulţi consumatori care nu dispun de tehnologia necesară la domiciliu; modalitățile de îmbunătățire a calității serviciilor; care sunt serviciile online și produsele  în care consumatorii pot avea încredere și  ce se întâmplă cu datele  transmise on-line.
Pentru a rezolva unele dintre aceste probleme și de a promova accesul, participarea și inovația în tehnologia digitală Consumers International lucrează pentru a crea  o lume digitală mai bună:   #BetterDigitalWorld . Pe tot parcursul anului următor și în continuare, vom lucra la o serie de proiecte care vor ajuta la construirea unei lumi online care consumatorii pot avea încredere” – se mai spune în comunicatul organizației.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, organizațiile de consumatori din întreaga lume, între care și Asociația pentru Protecția Consumatorilor din Botoșani, înființată legal în anul 1993 și având  o activitate continuă până în prezent,  se alătură în scopul comun de a informa consumatorii cu privire la drepturile lor, de a se asigura că activitățile comerciale sunt în interesul consumatorilor și că instituțiile statului oferă protecție împotriva practicilor neloiale.
Pentru anul 2017 APC Botoșani oferă  drept exemplu un fragment din eseul susținut la concursul județean ”Alege, e dreptul tău” de Ivancov Ioana,  elevă  la Liceul ”Grigore Antipa”.  Tânăra concurentă și-a ales o temă de actualitate pe care a tratat-o cu originalitate  și profunzime, propunând și soluții adecvate: ”Diversitate” calitativă est –vest; nerespectarea drepturilor consumatorilor online”.
Astfel eleva din Botoșani a descoperit într-un raport oficial, realizat în conformitate cu reglementările europene, probleme ascunse îngrijorătoare:  aproape jumătate din fructe și 35 la sută din legume conțin pesticide ( vezi și http://www.euractiv.ro/agricultura/pesticidele-din-hrana-bebelusilor-morcovi-caise-patrunjel-cu-ciprodinil-clorpirifos-carbendazim-3541)  .
Tot ea vine și cu soluții: informarea detalită a consumatorilor, susținerea disciplinelor școlare despre drepturile consumatorilor; seminarii și conferințe pentru părinți; facilități fiscale sau de altă natură pentru agenții economici care conduc campanii de informare a consumatorilor sau produc sănătos; campanii în mass media și dezbateri pentru evaluarea atutidinilor și informare a consumatorilor.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor Botoșani, organizează, din proprie inițiativă sau la cererea publicului, întâlniri și dezbateri cu consumatorii botoșăneni, în  școli, licee, în alte spații publice, participă activ la lucrările Consiliului Consultativ Județean pentru Protecția Consumatorilor, unde deține, prin doamna Elena Olaru, calitatea de vicepreședinte.
Pentru informarea și educarea consumatorilor APC Botoșani   utilizează publicația tipărită Euro-Botoșani ( http://apcbotosani.ro/2016/12/30/euro-botosani-semestrul-ii-2016/ ) , site-ul http://apcbotosani.ro/ ,  blogul propriu Opinia Consumatorilor: http://opiniaconsumatorilor.blogspot.ro/  , pagina specială Facebook Consumatori europeni: https://www.facebook.com/consumatorieuropeni/   și canalul video https://www.youtube.com/user/raducaj, având peste 5 milioane de vizualizări și peste 1800 de abonați  .
Firește activitatea APC Botoșani ar putea fi mult extinsă, în condițiile unei susțineri financiare adecvate – prevăzută de altfel de legislația în vigoare. Menționăm, cu acest prilej buna colaborare pe care o are APC Botoșani cu Instituția Prefectului și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Botoșani.

Radu Cajvaneanu
Vicepresedinte executiv

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Botosani
coordonator
Centrul EUROPE DIRECT Botosani
 

Scrieti un comentariu



Comentariile care nu au legatura cu subiectul vor fi sterse.
Comentariile care contin injurii, expresii vulgare sau licentioase vor fi sterse.

Ultimele stiri