Flux de stiri


Actorii botoșăneni continuă campania umanitară

Vă așteptăm la teatru!

Duminică 8 mai 2016, ora 19.00

 

D’ ale carnavalului

după I. L. Caragiale

 

„Eu nu cred că piesele lui Caragiale ar fi numaidecât comedii! Nici unul din personajele sale nu este fericit, nu are o viaţă liniştită! Toate personajele lui Caragiale au probleme. Probleme pe care încearcă să le rezolve fie cu o inteligenţă sclipitoare, fie cu mijloace foarte sărace, de-a dreptul primitive.

Tema principală din „D’ale carnavalului” este frica. Personajele caută să scape de frică prin orice mijloace, inclusiv printr-o agitaţie permanentă.

Frica este un sentiment acaparator şi distructiv!

Acţiunea piesei se petrece, cinematografic, în două spaţii, când în frizerie, când în bar. Un bar în care va avea loc şi un bal al carnavalului, ca să zic aşa,  pentru că de fapt se trăieşte într-un carnaval continuu.

Se porneşte de la o poveste banală, domestică, în care două femei, în ciuda faptului că aveau deja amanţi, se îndreaptă spre un al treilea intrus. La rândul lor, cei doi bărbaţi devin deosebit de geloşi şi încearcă să-l găsească pe noul venit, dar aceasta nu pentru a avea cu el o discuţie civilizată, lămuritoare, ci pur şi simplu pentru a-l omorî. Pampon vrea să-l omoare pe amantul Didinei, iar Miţa, înşelată de Nae cu amanta lui Pampon, vrea să-l omoare pe Nae. Se trăieşte într-o lume grotescă, în care toate sunt judecate în termeni extremi, rezolvările fiind de-a dreptul primitive.

În frizerie, costumele personajelor sunt alb-negru pentru că este o lume care doar aparent este civilizată, în realitate, înfăţişarea acesteia fiind diametral opusă. Când personajele se ascund în spatele măştilor şi ale costumelor foarte colorate, acestea de fapt explodează într-o nebunie măruntă, nesemnificativă, unde totul se tranşează, fără nuanţe, între viaţă şi moarte.

Trimiterile la viaţa noastră de fiecare zi sunt transparente… peste viaţa oamenilor domină o frică ancestrală, frica de a nu pierde ceva, frica de a nu găsi ceva, frica faţă de cei de lângă noi, frica de a face sau de a nu face pasul următor.

De multe ori frica ne face ne-oameni şi ajungem să facem lucruri îngrozitoare.

Alteori frica ne şi salvează  de la gesturi altfel de neconceput!

Până la urmă, spectacolul pledează pentru a ne spori capacitatea de a da deoparte frica! Altfel spus, viziunea pe care o propun „îmbracă” frica într-un ambalaj colorat. Personajele se refulează în carnaval punând acele costume colorate care le permit să fie ceea ce, de fapt, ele doresc să fie cu adevărat! Abia atunci vedem personajele în înfăţişarea lor reală, când îşi pun costumele nefiresc de colorate!”

Acestea sunt cuvintele regizorului Cristian Gheorghe în ceea ce privește opera lui Caragiale.

PREȚ BILET 20 lei

Biletele le găsiți la AGENȚIA TEATRALĂ în incinta ” Centrului Național de Informare si Promovare Turistică”, din Centrul Istoric – Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4

Program: 10.00 – 17.00 (de marţi până duminică inclusiv)

tel. 0231 / 510 970

Scrieti un comentariu



Comentariile care nu au legatura cu subiectul vor fi sterse.
Comentariile care contin injurii, expresii vulgare sau licentioase vor fi sterse.

Ultimele stiri