Flux de stiri


Scrisoare către Klaus Iohannis

Europarlamentarul Monica Macovei, președinte al partidului M10, i-a trimis astăzi o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, solicitându-i să nu promulge legea prin care partidele parlamentare au decis să se ierte de datorii în campania electorală și să-și deblocheze conturile. Este vorba despre modificările aduse Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, care strabilesc că, în campania electorală, conturile bancare ale partidelor politice “au statut de afectațiune specială și nu sunt supuse executării”.

În scrisoarea înregistrată la Palatul Cotroceni, Monica Macovei îi atrage atenția președintelui Iohannis că această lege este imorală, ilegală și discriminatorie, acordând privilegii partidelor politice cu datorii și punându-le deasupra legii, cu încălcarea regulii constituționale a egalității în fața legii.

Textul integral al scrisorii depuse la Palatul Cotroceni (nr de înregistrare 4420/1.04.2016) este următorul:

«În atenția: Domnului Klaus Iohannis, Președinte

 Stimate domnule Președinte,

 Camera Deputaților, cameră decizională, a votat miercuri, 30 martie 2016, proiectul de lege care modifică Legea nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Potrivit modificărilor, conturile bancare pentru campania electorală prevăzute la alin (1) și (2) și la art 3 alin (9) au statut de afectațiune specială și nu sunt supuse executării”. Cu alte cuvinte, partidele politice parlamentare au decis prin lege ca în campania electorală să nu le mai fie blocate conturile, chiar dacă au datorii către stat sau creditori privați și, ca atare, conturile lor sunt blocate de ANAF.

Modificarea adusă Legii nr.334/2006, prin care partidele politice cu datorii nu trebuie să le mai plătească și nu mai au poprire pe conturi în timpul campaniei electorale, este ilegală și neconstituțională, pentru că, de exemplu, acordă privilegii, intervine asupra atribuțiilor legale ale altor instituții, precum ANAF, și afectează activitatea unor firme private care trebuie să-și recupereze banii pentru serviciile și bunurile acordate partidelor politice.

Această modificare legislativă, pe care Parlamentul vă cere să o promulgați, este profund discriminatorie, în defavoarea partidelor fără datorii și în defavoarea oamenilor cu datorii. Niciun cetățean român nu este iertat de datoriile la bancă, la serviciile de utilități publice sau către privați, ci trebuie să le plătească. De ce partidele cu datorii nu trebuie să și le plătească? Dacă un cetățean român are datorii, pe el cine îl iartă de plata datoriilor? Nimeni! Câți oameni și-au pierdut case, mașini luate în leasing, câți oameni au poprire pe salarii? Sunt ei iertați de datorii? Nu. Dar cei care fac legile în Parlament se iartă singuri de datorii. 

Această modificare este imorală și necinstită, fiind votată chiar de partidele politice parlamentare cu mari datorii vechi în propriul beneficiu, și pune bazele unei competiții electorale inegale și incorecte. Este și aceasta o formă de fraudare a alegerilor.

Stimate domnule Președinte,

Ați declarat în repetate rânduri că doriți o altfel de politică în România, care să fie pe măsura așteptărilor populației. Ați spus, totodată, că marea miză a acestui an este reconstrucția încrederii în politică. Vă întreb, domnule Președinte, cum poate fi reconstruită încrederea dacă partidele politice își fac și își votează legi în Parlament pentru interesul lor personal, își creează privilegii și se iartă singure de datorii, în disprețul populației? 

Vă solicit să apelați la atribuțiile pe care le aveți și să nu promulgați legea de modificare a Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Aveți două posibilități la dispoziție: fie cereți reexaminarea proiectului de lege, fie o contestați la Curtea Constituțională. Nu puteți gira, din funcția pe care ați obținut-o prin votul populației, o modificare ilegală și imorală, votată de patidele politice parlamentare cu datorii către stat și către firme private, și care nu aduce nimic bun pentru oameni și pentru interesul general, ci, dimpotrivă, pune partidele cu datorii deasupra legii, încălcând regula constituțională a egalității în fața legii.

Sunteți Președintele românilor, și nu al unor partide, și vă rog să reprezentați interesele românilor și egalitatea în fața legii, și nu discriminarea.   

Cu considerație,

Monica Macovei,

Deputat în Parlamentul European

Președinte Partidul M10”

Scrieti un comentariuComentariile care nu au legatura cu subiectul vor fi sterse.
Comentariile care contin injurii, expresii vulgare sau licentioase vor fi sterse.

Ultimele stiri